ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ - МОНТАНА

  [BG]   EN  
ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ - МОНТАНА

Дейности
Новини
Екип
НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС "Напеви от Северозапада"
Календар
Лични файлове
Фото Галерия
Публикации
Обществени поръчки
Образци за обществени поръчки
Форум
За контакти
Връзки



Новини / Актуални новини

Вземи в gLOG
26 Август 09, 14:05 / Автор: Н.Василева
МАЙСТОРСКИ КЛАС С ДОЦ. СТАНИЛОВА ЗА СОЛИСТИ НА "ПЪСТРЕНЕЦ ДЖУНИЪР"
Доц. Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще преподава на млади таланти от Монтана на седмична лагер-школа по народно пеене. Тя ще се проведе във Вършец. От 31 август до 5 септември в курортното градче ще се обучават и ще летуват солисти на певческа група „Пъстренец Junior” и други надарени деца, пожелали да овладеят тънкостите на фолклорното ни вокално изкуство. Повечето от тях вече са имали уроци с доц. Станилова -   ръководител на катедра „Музикален фолклор” в АМТИИ, през ноември. Тогава тя гостува на концерта по повод 2 г. от създаването на детската певческа група на народен хор “Пъстренец”.
Освен техники на звукоизвличане, типични за народното пеене, децата ще изучават песни от всички етнографски области на България. Занятията ще бъдат индивидуални и групови. Лагерът ще завърши с концерт-продукция, в който ще покажат пред публика усвоения материал. Възпитаниците на диригента Асен Асенов, чиято е инициативата за провеждането на школата, ще пеят на сцената на читалище “Христо Ботев” във Вършец.
Лагер-школата се организира от Общински младежки дом – Монтана, и сдружение „Младежки Северозапад”. Участието на децата е финансирано с техни лични средства. За обучението си при доц. Станилова солистът на “Пъстренец Jr.” Персиан Валентинов ще използва еднократната стипендия, които получиха от Община Монтана на основание Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Други две момичета – Памела Валентинова и Бетина Първанова, спечелиха като награда от Първия национален конкурс “Напеви от Северозапада” участие в този летен курс благодарение спонсорството на фирма “Агромашина”.

3.598